Успомене

“Не руши све мостове, можда ћеш се вратити. Остави бар један мост између срца и мене. У самоћи је лакше несхваћено схватити, могле би те назад вратити успомене.”
Иво Андрић

„Ово није обична прича о школи. Зато што наша школа није настала у спокојним временима када обично школе настају.
Ово је прича о једном ратном септембру у којем се жељело урадити нешто ново, племенитије, хуманије.
У нашој Монографији пише: „У тим временима требало је поново саставити искидане нити нормалног трајања. Младост, која је сваког дана пристизала у збјеговима, као да је поручивала: ‘Живот је смртоносан, али смрти одолијевамо.’
Створена је Школа, захваљујући упорности, љубави, жељи и ријешености одабраних и јаких људи. Развијала се, мијењала, јачала, ширила и постајала све значајнија за овај град.“
Од тод давног септембра, сада већ далеке 1993. године, промијенило се много тога. Дочекивали смо вас раширених руку и испраћали са сјетом у живот који вас чека. Још увијек нам се враћате. Понекад да поздравите професоре, разредне старјешине, директорицу, да нешто са нама подијелите или да свратите на родитељски састанак…
И професори су се мијењали. Сваки од њих овдје је оставио дио себе… Због времена које је протекло. Због вас. Због нас. Чувамо заједничке успомене…

Републичко такмичење – туристички техничари

[Best_Wordpress_Gallery id=”139″ gal_title=”Миланка републичко”]

Наградно путовање у Турску

"EYOF" волонтирање

[Best_Wordpress_Gallery id=”119″ gal_title=”EYOF volontiranje”]

Туристичко путовање у Вишеград

Видовдан 2007. године

Туристички потрошач

[Best_Wordpress_Gallery id=”113″ gal_title=”turisticki potrosac”]

Матурска шетња, генерација 2015/16.

Драговање

[Best_Wordpress_Gallery id=”55″ gal_title=”Драговање”]

Пројектна седмица – наставак приче

Ученици III-1 и III-2 разреда, школске 2015/16 године, у оквиру пројекат седмице наставили су свој хуманиратни рад. Крајњи циљ  је утемељење ове акције као традиционалног волонтерског пројекта наше школе. Како је све то изгледало можете видјети на презентацији коју су том приликом направили.

 

Мој Константине – наша прича у сликама

Први фестивал средњошколског кратког филма под називом „Швенк“, одржан је у у Сарајеву 25. априла 2015. године и то у организацији Британске владе, а у сарадњи са Средњом школом примијењених умјетности из Сарајева и Сарајево Филм фестивалом.
У оквиру овог фестивала кратке филмове је представило 14 средњошколаца из Босне и Херцеговине чије су идеје одабране као најзанимљивије у селекцији од 110 пристиглих пријава.
Међу 14 најбољих сценарија нашао се и филм под називом „Мој Константине“, ученика Средње школе „28. јуни“ Луке Крунића. Иако није освојио награду, овај филм привукао је пажњу публике и изазвао позитивне критике учесника.
„Филм говори о младом човјеку који треба да изађе на позорницу и одигра своју животну улогу. На путу од савладавања текста до коначног извођења на сцени чекају га бројне препреке и искушења која су својствена сваком човјеку када се нађе пред важним животним одлукама. Он води борбу са сами собом све до тренутка када проналази књигу Константина Станиславског, глумца, театролога, режисера и оснивача Художественог театра у Москви. С обзиром на то да је Станиславски глумце савјетовао да емоције на сцени изазивају призивајући догађаје из стварности, та књига постаје кључ за превазилажење глумчевог проблема. С друге стране, да бисмо одговорили на тему фестивала „Посљедњих сто година“, текст који глумац говори преузет је из Андрићеве приче Смрт у Синановој текији, која је објављена 1938. године. Симболи које смо користили у филму у служби су појачавања и сликовитијег дочаравања емоција које јављају кроз причу коју смо имали намјеру да испричамо. Прича је универзална, општељудска, са отвореним крајем који сваки гледалац може да испише по сопственој вољи и у складу са властитим карактером.“ – рекао је Лука Крунић, режисер филма.
-Наш филм је један од ријетких који се на фестивалу дотакао теме умјетности у репрезентативном смислу и који се бавио умјетнишћу уопште. Ја сам задовољан раултатима нашег рада и мени као будућем глумцу веома значе похвале публике и организације у вези са мојим ангажманом на филму. Веома сам везан за овај филм, и потрудићемо се да он живи и даље“, рекао је Владимир Зеленовић, главни актер филма “Мој Константине“.
Трећи члан екипе које је радила на изради филма је Саша Балог. Своје искуство описао је на сљедећи начин: „Много пута сам се запитао колико људи је заправо предодређено за велике ствари. Да ли сам ја међу њима? Да ли се заправо велике ствари крију у ситницама? Одувијек сам имао амбицију да иза себе оставим нешто опипљиво попут књиге или филма. Мој први корак ка испуњењу снова био је ангажман на радију и то је уједно био мој први додир са широким масама. Сљедећа степеница је ангажман на филму „Мој Константине“, који се такмичио на Фестивалу средњошколског филма „Швенк“. Дозволићу себи слободу да кажем да смо овим филмом додирнули један вид умјетности и драго ми је што се наш филм издваја из шаблона. Иако се са фестивала нисмо вратили са неком званичном наградом, вратили смо се богатији за ново животно искуство, оставивши позитиван утисак на публику и присутне. Тимски рад на филму нас је још више зближио и отворио нам нове видике.“

Психолог Рената Тешић и библиотекарка Данијела Мандић координирале су читав пројекат. Оне су биле јединствене у ставу да су овакве врсте креативних радова јако корисне за ученике јер им омогућавају да развијају машту, тимски дух и да, на крају крајева, осјете како је то бити дио једног озбиљног умјетничког пројекта какав је филм.
У филму је коришћена музика групе Хладно пиво, чији су чланови одмах препознали вриједност пројекта и без много питања пристали на сарадњу. Петочлана екипа из наше школе искористила је прилику да им се најсрдачније захвали, али не само њима већ и директорици и колективу Средње школе „28. јуни“, ученицима-статистима, запосленима у Културном центру и Матичној библиотеци Источно Ново Сарајево као и свима онима који су им пружали несебичну подршку током двадесет дана снимања.
На поменутом фестивалу трочлани жири у саставу: Пјер Жалица, Срђан Вулетић и Асја Макаревић додијелили су награду „Златни швенк“ Аиду Бешићу за филм „Кафа“, Сребрени швенк Јани Чамбер за филм „Затвори воду“ . „Тилт швенк“, награда за најбољу камеру додијељена је Филипу Ћубели за филм „Друштво без сигнала, а „Рез швенк“ за најбољу монтажу Павлу Ђуричићу за филм „Два живота под једним небом“.  

Филм ” Мој Константине” можете погледати овдје.

Како је настајао филм " Мој Константине "

Сарадња је наша будућност

Група од двадесет средњошколаца из сарајевске ”Прве гимназије ” и ЈУ СШ ”28. јуни” из Источног Сарајева, учествовала је у извођењу пројекта ”Сарадња је наша будућност”, чију реализацију подржава Влада Швајцарске, а у организацији Нансен дијалог центра Сарајево.
Пројекат је почео дводневним семинаром о интер-етничкој сарадњи на Јахорини, а семинар је одржан у периоду од 23. до 25. октобра 2015. године. Групу из ЈУ СШ ”28. јуни ” чине ученици: Исидора Голијанин, Игор Лазаревић, Исидора Ковачевић, Сара Радић, Раде Бјелица, Радмило Боровина, Петар Петровић, Игор Матић и Ивана Илић. Координатор пројекта је професорица Миланка Михајловић.

Пројектна седмица

Ученици II-1 и II-2 разреда, школске 2014/15 године,  у оквиру пројекат седмице организовали су посјету Заводу за заштиту женске дјеце и омладине у Вишеграду. Како је то изгледало можете видјети на презентацији коју су направили.

 

Генерација кулинарских техничара која је постизала запажене резултате на такмичењима

У Сарајеву је 29.03.2013. године одржано шесто по реду  Међународно такмичење угоститељско-туристичких школа на коме је по први пут учествовала и наша школа. Конкуренција је била веома јака, а учествовали су ученици из Србије, Црне Горе, Македоније, Хрватске и Босне и Херцеговине. Такмичење се одвијало у шест дисциплина, а ученици наше школе су учествовали у три дисциплине. У све три дисциплине наши ученици су освојили завидна друга мјеста и сребрне медаље.

[Best_Wordpress_Gallery id=”31″ gal_title=”Пеђа такмичење”]

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]