Генерација 2023/2024.

Лука Глигорић

ученик генерације
Лука Глигорић је рођен 28. 4. 2005. у Источном Сарајеву. Као ученик генерације завршио је Основну школу „Петар Петровић Његош”, гдје је биљежио бројне успјехе на школским, општинским и регионалним такмичењима из области математике, физике и информатике. По завршетку основне школе уписује Средњу школу „28. јуни“ гдје се образује за занимање техничар информационих технологија.
Важно је нагласити да су посљедње четири године Лукиног школовања богатије за више од двадесет такмичења. Његови остварени успјеси и уложени труд су поново препознати, те је изабран за ученика генерације ЈУ Средње школе „28. јуни”.

 

Током средњошколског образовања Лука наставља да исказује интересовање за науку и учествује на многобројним такмичењима међу којима се истиче пласман на државно такмичење из информатике. Освојио је друго мјесто на такмичењу ,,IT CHALLENGE” које се сматра највећим такмичењем младих информатичара у Босни и Херцеговини.
У првом разреду средње школе освојио је прво мјесто на школском, а треће на регионалном такмичењу из математике и физике.
У другом разреду остварио је прво мјесто на школском, друго на регионалном, дванаесто на републичком и двадесет четврто на државном такмичењу из информатике. У истом периоду осваја прво мјесто на школском такмичењу из информатике и физике и треће на регионалним такмичењима из поменутих предмета.
У трећем разреду налази се на првом мјесту школског такмичења из математике, а на регионалном је трећи.
Са разредом односи побједу на школском такмичењу демократије и пето мјесто на регионалном. На школском такмичењу из информатике био је други, на регионалном први, а на републичком дванаести. У четвртом разреду био је други на школском из математике, а четврти на регионалном такмичењу. Из информатике је био први на школском и први на регионалном, те седми на републичком такмичењу. Тренутно се припрема за државно такмичење из информатике.
Такође, Лука је показао интересовање за програмирање софтверских апликација, а од многобројних активности и конкурса на којима је учествовао издваја се ,,М:ТEL АPP” такмичење на којем је Лука са групом другара осмислио мобилну апликацију. Идеја и стварање мобилне апликације су производ самосталног рада уз одсуство било какве врсте менторства, стога ово се искуство сматра неизмјерно вриједним када говоримо о Лукином знању и напретку из области програмирања и информатике..
„У току школовања највећу подршку сам имао од породице, разреднице Дијане Марковић и професора Николе Бјелице и Божидара Врбарца. Намјеравам да наставим даље школовање из области рачунарства и информатике“, казао је Глигорић.
Након свих ових остварених резултата Лука не престаје да се труди и улаже у своје образовање, упорно гајећи љубав према науци.