Актив српског језика

Ведрана Мијовић Пантелић

Ведрана Мијовић Пантелић је рођена 1975. у Сарајеву. Завршила је Одсјек за српски језик и српску књижевност на Филозофском факултету Универзитета у Српском Сарајеву 2000. године. Звање магистар лингвистичких наука стекла је на Одсjеку за српски језик и лингвистику Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду 2014. године. По аутоматизму, као магистру, на основу Правилника о стручном усавршавању, оцјењивању и напредовању васпитача, наставника, стручних сарадника и директора Републике Српске и Извјештаја Републичког педагошког завода стекла је услове за стручно напредовање у звање савјетник.

Непосредно пo заснивању радног односа у Средњој школи „28. јуни“ у шк. 1999/2000. години покренула је и радила на издавању школског часописа „Изазов“ који je два пута на Републичком такмичењу освојио 3. мјесто за најбољи школски часопис. У току досадашњег рада била је координатор литерарне и дебатне секције.

Учeствовала је на бројним тренинзима који су за циљ имали препознавање дјеце под ризиком и комуникације са њима. Завршила је и обуку у склопу пројекта „Интеграција приступа базираног на кључним компетенцијама у редовну наставу”. Као координатор дебатне секције учествовала је у реализацији пројекта „Развој дијалога о евроатлантским интеграцијама изградњом младих људи кроз дебатни процес“.

До сада је објавила сљедеће стручне радове: 1) „Стране ријечи у уџбеницима и приручницима за српски језик“, 2) „Језичке универзалије у фреквенцијском рјечнику Љубивоја Ршумовића” и 3) „Нове ријечи настале у процесу суфиксације у поезији Љубивоја Ршумовића“, 4) есеј „Сузе и патње недужних од Госпића до Пага као поетски мотив“. Бави се и рецензентским радом.

Удата  је и мајка двоје дјеце.

 

Драгана Мандрапа

Професор је српског језика и књижевности. Рођена је 24. 3. 1965. године у Сарајеву. Студиј српског језика и књижевност апсолвирала је на Филозофском факултету у Сарајеву, а дипломирала на Филозофском факултету Универзитета у Српском Сарајеву. Свој професионални рад започела је ратне 1993. године у Основној школи „Петар Петровић Његош“ на Илиџи. Двије школске године радила је у Основној школи „Свети Сава“ у Тилави. Од школске 1998/1999. године ради у Средњој школи „28. јуни“ у Источном Сарајеву. Оснивач је школске драмске секције коју, као професор координатор, успјешно води преко двадесет година. Аутор је више драмских текстова по којима је на „даске које живот значе“ поставила представе које су имале запажен успјех. Као професор-ментор освојила је бројне награде на међународним и републичким литерарним конкурсима. Као један од одабраних професора из Републике Српске у организацији Републичког педагошког завода Републике Српске и Института за проучавање Холокауста „Јад Вашем“ из Израела, похађала је Међународну школу о изучавању Холокауста „Јад Вашем“ у Јерусалиму. Бави се лектуром и рецезентским радом. Мајка је једног дјетета.

Наталија Бадњар

Завршила је Филозофски факултет у Српском Сарајеву, Одсјек за српски језик и српску књижевност. У Средњој школи „28. јуни“ ради на мјесту професор српског језика.

Огњен Тодоровић

Рођен у Сарајеву 9. VI 1990. године. Основне и мастер студије завршио на Катедри за српски језик и књижевност Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Мастер рад под насловом Три поетичка начела поезије Новице Тадића – јуродивост, сатански реализам и молитве одбранио 2016. године. За мастер рад добио III Бранкову награду Матице српске. Научне и белетристичке радове објављивао у часописима Филолог, Слово, Октоих, Бокатин Дијак, Нова „Зора“, Српска вила, Поља те у Књижевним новинама.

Аутор је збирке прича Док се све не збуде у издању Издавачке куће Лом.

Члан Матице српске и Српског пјевачког друштва Слога.

Живи у Источном Сарајеву.

Јадранка Регоје

Рођена 21. 5. 1958. године у Калиновику, гдје је похађала гимназију. Након гимназије уписује се на Филозофски факултет у Сарајеву, на студиј књижевности и српскохрватског језика. До рата радила у СИЗ-у здравственог осигурања БиХ и сарајевском представништву београдске фирме ПКБ. У рату радила у социјалној служби Општине Калиновик. Од 1998. запослена као професор српског језика у Средњој школи „28. јуни“. У два мандата била одборник у Скупштини општине Источна Илиџа, те члан Савјета Филозофског факултета Пале, предсједник Управног одбора Културног центра Источно Ново Сарајево, члан Комисије за равноправност полова у Општини Источно Ново Сарајево, члан Комисије за културу Општине Источна Илиџа. Са проф. др Сашом Кнежевићем коаутор је Читанке за VI разред. Аутор је бројних рецензија те лектор и коректор књига и уџбеника. Осим образовно-васпитног рада, у раду са ђацима је веома посвећена и ваннаставним активностима.