Кулинарски техничар

„Додајте парадајз и оригано да јело учините италијанским, додајте вино и естрагон да га претворите у француски специјалитет. Додајте павлаку за руски шмек, а лимун и цимет за грчки. Додајте соја сос да јело постане кинеско, али додајте бели лук да би постало добро.“ Елис Меј Брок

Ријеч гастронимија води поријекло од грчке ријечи gastri – stomak и nomos – знање и односи се на умијеће припремања хране. Гастрономија се у посљедње вријеме поистовјећује са умјетношћу и науком о исхрани. С обзиром на све већу заступљеност кулинарских емисија у којима нам се представљају кулинарске вјештине, те истражују националне кухиње и рецепти, а имајући у виду да живимо у близини Јахорине, гдје се из године у годину отвара све већи број ресторана и хотела, порасло је и интересовање за занимање кулинарски техничар.

Школовање за овај образовни профил траје четири године и за то вријеме ученици се оспособљавају за припремање, декорисање, излагање и сервирање хране.
Трудимо се да код наших ученика развијамо и његујемо особине које красе цијењеног кулинарског техничара, а то су маштовитост, креативност, прецизност и спретност, организационе способности, оспособљеност за рад појединачно и у тиму.

Овај образовни профил углавном бирају ученици који желе да се професионално усавршавају у угоститељству, да користе могућности запошљавања које им нуди близина Јахорине и Равне планине и њихови угоститељски објекти, те постојање бројних етно ресторана у окружењу. Ученици који желе да наставе да се школују, углавном се одлучују за усавршавање из области угоститељства или бирају неки од друштвених факултета. Кулинарски техничар се у нашој школи оспособљава да:

  • Врши набавку намирница и одређује њихов квалитет
  • Врши координацију радника у кухињи
  • Припрема дневне и недељне планове кухиње
  • Врши обраду намирница и финализацију јела
  • Обавља надзор над одржавањем температуре јела и пића
  • Прати, припрема и гарнира јела, те врши њихово декорисање
  • Одређује порције и дистрибуише готова јела
  • Брине о асортиману хране и пића
  • Утврђује хигијенско техничке услове просторија, опреме и запослених
  • Прима жалбе гостију
  • Задужен је за контролу документације и отклањање недостатака

Драги будући кулинарски техничари, добро дошли у нашу школу!