Друго мјесто на литерарном конкурсу за Дарка Вукадина

Дарко Вукадин, ученик наше школе освојио је друго мјесто у конкуренцији 140 радова из 54 средње школе широм Републике Српске. Представљамо Дарков рад о Републици Српској.

Република Српска

Земљо моја,

Знам да је прије тебе овдје била нека друга земља, а прије ње опет нека друга и да је свака своје вријеме са собом однијела. Осврнем се и ја понекад назад, одлутам у то минуло вријеме, завирим мало па се опет вратим теби.
Рођен сам ту, зарана научен да ти припадам и да је љубав између нас императив. Рекли су ми да ти ником ниси замјерала, а да теби јесу, да си праштала, а да теби нису. Ја могу да ти замјерим, да подвикнем, да се на тебе наљутим, да ти кажем све што ми није право, одрасла си, разумјећеш, мораш! И ти можеш мени да замјериш моју младост, можеш прстима својим са Јахорине да пустиш вјетар да ми расхлади лице и да се ја љутим, може са Грмеча Бранко да ми се јави па да се свађамо о боји сљеза, или из Требиња Дучић да ми о љубави пјева, може и Дрина хладна да ме опомене… Можес ти мени и ја могу теби, али њима не дам!
Није ни мени увијек са тобом лако као што није брату са старијом сестром кад је ухвате њене бубице. Понекад се правиш важна, понекад ја тебе уопште не разумијем, јер си замишљена и далека, а понекад си опет слаба па пружам руке и грлим те и славим твоје рођендане.
„Да си ми још дуго срећна и јака, Републико моја!“
Наздрављам ти и пијем гутљај вруће ракије шљиве за твоје и моје здравље.
Ваља се, лијепа моја!
Дарко Вукадин II5
Средња школа “28. јуни”
Проф. ментор: Драгана Мандрапа

Данијела Мандић

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *