Пројектом “Гастрофокус” унаприједити практичну наставу

Представници општине Источно Ново Сарајево, партнерских угоститељских објеката Средњошколског центра  “28. јуни” Источно Ново Сарајево и Градске развојне агенције Источно Сарајево потписали су данас меморандум о сарадњи на пројекту “Гастрофокус” вриједности око 40.000 КМ.
Директор Развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић истакла је да се пројекат “Гастрофокус” реализује у оквиру програма “Прилика плус” који подржава Влада Швајцарске, спроводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, а партнер у пројекту је Градска развојна агенција Источно Сарајево.

Пандуревићева је истакла да је циљ пројекта унапређење услова за извођење практичне наставе за занимање кулинарски техничар у СШЦ “28. јуни”, како у школском кабинету тако и у реалним условима на радном мјесту у партнерским угоститељским објектима.

“Кроз овај пројекат обезбједили смо 35.000 КМ за опремање школског кабинета који ће служити за обављање практичне наставе у школи, док ће ученици дио практичне наставе обављати и у предузећима”, рекла је она.

Директор СШЦ “28. јуни” Борис Брајовић истакао је да ће средства бити утрошена за реконструкцију кабинета за практичну наставу, који је већ прилично застарио.

“Почећемо од замјене плочица, набавке бијеле технике, суђа и свега што је потребно да по стандардима има један кабинет”, истакао је Брајовић и додао да ће до краја године добити најсавременији кабинет за извођење практичне наставе.

Према његовим ријечима, битно је да се и привреда укључује у ове активности јер ће ученици дио практичне наставе изводити у ресторанима и предузећима и на тај начин ће се унаприједити настава до квалитета који се жели постићи.

Координатор на пројекту “Гастрофокус” Адријана Рац нагласила је да је ово трећи пројекат који реализују у оквиру програма “Прилика плус” са циљем унапређења услова за извођење практичне наставе за угоститељска занимања.

Она је нагласила да ће услови за извођење наставе бити побољшани, не само у школском кабинету, већ и у партнерским угоститељским објектима.

Према њеним ријечима, угоститељски објекти са подручја града Источно Сарајево који су изразили спремност да буду партнери у пројекту примиће око 50 ученика у овој школској години на практичну наставу.

“Практична настава је један од најбољих начина да угоститељски објекти обезбједе квалитетну радну снагу”, закључила је Рацова.

Преузето са www.princip.news

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *