Награђени најбољи кулинари из Средње школе “28. јуни”

У Средњој школи “28. јуни” у Источном Сарајеву, 14. маја 2021. године, уручене су награде за ученике који су освојили прво мјесто на кулинарском такмичењу у организацији Амбасаде Француске у БиХ.

Награде је уручила амбасадор Француске у БиХ Кристин Тудик, а свечаности је присуствовала и француски аташе за културу.

У обраћању медијима, Тудикова је истакла да је награде додијелила брилијантним ученицима који су одбранили двије најважније ствари у Француској, језик и гастрономију.

– Заиста се надам да ће иза данашње посјете слиједити бројне иницијативе које, на неки начин, иду ка заштити француског језика не само у Источном Сарајеву него и у цијелој земљи – рекла је Тудикова, додајући да се нада да ће ученици наставити овим путем и служити за примјер другима.

Директор Средње школе „28. јуни“ Борис Брајовић захвалио се Амбасади Француске и Француском институту у Босни и Херцеговини на организацији такмичења “Кувајмо француски”.

– Наша школа се труди да испрати савремене трендове у настави у свим смјеровима које образује, а ово је била прилика да се изађе из оквира наставног плана и програма и да ученици покажу своје вјештине, а резултат је ту – рекао је Брајовић.

Владан Бенић, ученик трећег разреда, смјер кулинарски техничар, рекао је да му учешће на такмичењу много значило, да је научио да спрема нова јела.

Дарио Краишник, такође ученик трећег разреда, рекао је да је велико задовољство учествовање на једном оваквом такмичењу, те да је ово, према његовим ријечима, добра промоција за школу, али и за цијелу генерацију кулинарских техничара.

У оквиру обиљежавања Дана франкофоније на такмичењу под називом „Кувајмо француски“ у организацији Француског института у Босни и Херцеговини, према гласовима публике најбоље су кували ученици ЈУ Средње школе „28. јуни“.

Заједно са професорима Дајаном Благојевић, Жељком Видић и Предрагом Благојевићем ученици су припремали јела која су дио француске културе и традиције.

 

Преузето са www.katera.news