Котор, Будва, Требиње, Пребиловци, Житомислић, Мостар

Да смо школа за 21. вијек, да ослушкујемо своје ученике и да пратимо савремене образовне постулате, показали смо и протеклог викенда када смо ученике из шест одјељења другог разреда одвели на тродневни излет у Будву. Лекције се не уче само у школи већ и на путовањима која јесу најљепши пут до образовања.
На путу до Будве, у току двочасовне паузе у Котору, наши ученици су могли да сазнају зашто се град опасан четири километра дугим зидинама налази под Унесковом заштитом. У Котору, Музеју на отвореном, свака камена зграда одаје сјај, богатство и раскош некадашње Млетачке републике под чијом је управом био град који има душу и који је задивљујући у очима путника. Морска врата, Сјеверна и Јужна капија, Трг од оружја који је главни и највећи трг, Сат кула, Катедрала Светог Трифуна, Црква Светог Луке, Црква Светог Николе, бројни музеји и улице карактеристичних назива, само су неке од знаменитости које свједоче о богатој културној баштини Котора. Словенска плажа, мирис мора, Стари град, ноћни провод, богат културни програм у касним вечерњим сатима поводом отварања љетне сезоне у Будви, помогли су нам да заборавимо на кишу, облаке и сивило који не дају никако љету да обасја Источно Сарајево. Путовања јесу, поред осталог, добра учитељица живота. У то смо се увјерили други дана излета када су наши ученици, уз одмор и забаву, имали прилику да нас увјере колико су одговорни, савјесни, спремни да успоставе изузетну интеракцију са вршњацима из различитих струка и занимања, да подрже једни друге, али, ако затреба, да помогну и својим професорима. Трећи дан излета посјетили смо Пребиловце, Житомислић и Стари град у Мостару. У селу Пребиловци у коме сваки камен има ожиљак наши ученици су чули причу о пребиловачким мученицима, јами Голубинки, изградњи Храма Христовог васкрсења који је изгађен по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму. Обје цркве, пребиловачка и јерусалимска, симболи су васкрсења и смрти. Пребиловци, мјесто српске голготе и васкрсења, свједоче о томе да „смрт може да направи живот“, како је то рекао епископ Григорије.
„Свијет је књига, а они који не путују, читају само једну страницу.“ Послије обиласка Котора, Будве, Пребиловаца, Житомислића и Мостара сигурни смо да ће наши ученици прочитати многе странице и да ће на путовањима научити штошта о свијету, људима, али и о себи.
Ведрана М. Пантелић