Photo

Видовдан 2024. године

Поштовани пријатељи наше школе, драге колеге, ученици, родитељи
Прослављамо још један дан школе и крсну славу. А назив и датум нису одабрани случајно. Мада, све сам више сигуран да се у нашим животима, на овом свијету, ништа не догађа случајно. Стога је најприличније да је име одабрало нас. Да нам је судбински предодређено. И заиста, на данашњи дан дешавало се много тога, што је мијењало курс историје. Када нас је име одабрало, као да нам је суђено, као да смо предодређени за нешто велико.
На овај датум, према народном вјеровању, своде се рачуни, јер се сматра да је Видовдан, назван по Виду или Световиду („јаки Вид“) познатом славенском божанству, празник када се боље види, и када се отварају очи.
На данашњи дан и ми покушавамо да сагледамо себе – гдје смо, шта смо урадили добро, а шта можда и нисмо, и како бисмо требали даље.
Резултати нека говоре за нас. Били смо успјешни на такмичењима, у наставним и ваннаставним активностима и пројектима. Било је и пуно дружења током школске године, путовања, истраживања.
Било је успјеха и неуспјеха, жеља и надања. Из сваког неиспуњеног сна научимо вриједне лекције. И идемо даље.
Не треба се бојати спорог напретка, него стајања у мјесту.
И како каже наш чувени пјесник Душко Трифуновић „и ко не жели да се мијења, воле га из сажаљења“.
Мијењаћемо приступ, методе рада, прилагођавати се. Али нећемо престати покушавати да се приближимо ученицима и да их мотивишемо. Јер тежимо да будемо школа 21. вијека, тежимо да будемо школа за узор. А најбољи су учитељи они који показују куда гледати, али не казују шта се мора видјети. Желимо такве наставнике, који ће наставу прилагодити савременим ученицима и одговорити изазовима модерног школства.
Јер, како каже кинеска пословица:
„ Ако планираш за годину дана, засади рижу. Ако планираш за десет година, засади дрво. Ако планираш за сто година, образуј људе“.
Више фотографија погледајте на линку.