Послови конобара варирају у зависности од тога гдје је конобар запослен. Због тога је опис посла конобара различит на различитим мјестима и зависи од пружених услуга и организације рада у угоститељском објекту.

 

Уколико су запослени у ресторанима или хотелима и другим мјестима која примају већи број људи, послови конобара почињу припремом стоног рубља, стоног инвентара и сређивањем колица за послуживање. Затим слиједи припрема просторија намијењених за услуживање гостију, гдје су распоређени столови и столице, њихово покривање, распоред столова за сервирање, као и сви они послови везани за одржавање домаћинства (брига о декорацији столова, јеловницима, цјеновницима итд.).

 

Затим слиједи дочек гостију (поздрављање, избор одговарајућег стола, помоћ у одлагању гардеробе); доношење менија, винске карте или референце на дневну понуду, или препоруке о специјалитетима куће; примање поруџбина гостију, снимање наруџби, сервирање хране, послуживање пића; чишћење стола, припремање рачуна и захваљивање на посјети.

 

Осим у ресторанима и другим мјестима која нуде храну, конобари се могу запослити и у угоститељским објектима који пружају услуге пића.