Кувар

„Што је веће самопоуздање у човјеку то су веће шансе да ће се према другим односити са добротом и поштовањем.”

Натаниел Бранден

Кувари свој посао обављају прављењем свих врста топлих и хладних јела.

Задатак кувара је да припремају многобројна јела, тако да морају познавати усклађеност намирница, па чак и рецепте ретких и специфичних јела. Код прављења јела је, осим да буду укусна, потребно и да буду лепо декорисана.

Зависно од задатака које извршавају и зависно од величине кухиње у којој раде кувари могу бити распоређени по задацима. Главни кувар или шеф кухиње надгледа рад кувара и организује рад кувара. Кувари израђују јела, док им у томе помажу помоћници који припремају намирнице које ће се користити и асистирају у припреми јела. Када је јело готово, аранжери га сервирају и декоришу.

 

 

Одговорности кувара:

  • Одабир намирница за припремање јела
  • Одабир технологије припремања
  • Аранжирање јела
  • Прављење листе јела за припрему
  • Вођење рачуна о личној хигијени и хигијени средстава и простора

 

 

Вештине и особине које би требало да има кувар:

  • Добро здравље
  • Спретност
  • Уредност
  • Развијена чула вида и укуса
  • Здрав коштано-зглобни систем
  • Маштовитост
  • Санитарна књижица