Кувар
„Што је веће самопоуздање у човјеку то су веће шансе да ће се према другим односити са добротом и поштовањем.”
Натаниел Бранден
Кувари свој посао обављају прављењем свих врста топлих и хладних јела.
Задатак кувара је да припремају многобројна јела, тако да морају познавати усклађеност намирница, па чак и рецепте ретких и специфичних јела. Код прављења јела је, осим да буду укусна, потребно и да буду лепо декорисана.
Зависно од задатака које извршавају и зависно од величине кухиње у којој раде кувари могу бити распоређени по задацима. Главни кувар или шеф кухиње надгледа рад кувара и организује рад кувара. Кувари израђују јела, док им у томе помажу помоћници који припремају намирнице које ће се користити и асистирају у припреми јела. Када је јело готово, аранжери га сервирају и декоришу.
Одговорности кувара:
- Одабир намирница за припремање јела
- Одабир технологије припремања
- Аранжирање јела
- Прављење листе јела за припрему
- Вођење рачуна о личној хигијени и хигијени средстава и простора
Вештине и особине које би требало да има кувар:
- Добро здравље
- Спретност
- Уредност
- Развијена чула вида и укуса
- Здрав коштано-зглобни систем
- Маштовитост
- Санитарна књижица