ЕТФ поклонио књиге најбољим математичарима

Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву поклонио је књиге ученицима средњих школа из источног дијела Републике Српске, који су се пласирали на 28. pепубличко такмичење из математике, које ће бити одржано 22. маја.

Продекан за наставу и предузетништво на Елекетротехничком факултету Младен Бањанин рекао је да ће књиге бити уручене за 37 ученика из десет средњошколских центара од Требиња до Добоја.

Бањанин је истакао да је циљ овог факултета да младим људима покаже да води рачуна о њима, њиховим успјесима, раду и труду, као и да им се скрене пажња да на овом и на другим факултетима Универзитета у Источном Сарајеву могу да стекну квалитетно знање.

Аутор књиге „Математичка такмичења у Републици Српској“, која је уједно и поклоњена ученицима, и професор математичких предмета на ЕТФ-у у Источном Сарајеву Видан Говедарица рекао је да ова књига обухвата првих тринаест републичких такмичења из математике.

– Ова књига је написана 2006, а објављена 2007. године. Сљедећих дванаест такмичења обухвата нова књига која ће ускоро бити доступна јавности, за сада је штампана само за чланове Математичког друштва. – објаснио је Говедарица истичући да се на нашем простору не посвећује довољна пажња надареним математичарима.

Он је истакао да се у развијеним земљама попут Русије, Кине и САД-а посебна пажња посвећује математичким такмичењима јер млади математичари представљају будућу интелектуалну елиту једне државе.

Душан Перић, ученик Средње школе „28. јуни“ на смијеру за техничара информационих технологија рекао је да је већ учествовао на такмичењима и да ће му књига коју је добио много помоћи.

– На такмичењу буде много задатака из гимназије, а с обзиром на то да ја идем у средњу стручну школу наш план и програм се не подудара са гимназијским, тако да ће ми ова књига помоћи да се спремим за такмичење – истакао је Перић.

Димитрије Игњић, ученик Средње школе „28. јуни“, смијер техничар рачунарства, такође је истакао да му ово није прво такмичење, иако се први пут пласирао на републичко, и да ће му књига помоћи да се припреми за предстојеће такмичење.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић истакао је да је идеја факултета да се награде сви ученици средњих школа који су „имали храбрости да своје знање ставе на пробу, изађу из учионица и такмиче се“.

Према његовим ријечима, важно је цијенити и поштовати труд и рад који су ученици уложили за ово такмичење.

– Надам се да ће овај гест бити препознат и да ће се што већи број студената уписати на Универзитет у Источном Сарајеву, а посебно на Електротехнички факултет – рекао је Поповић.

 

Вијест преузета са https://katera.news/