Техничари друмског саобраћаја у акцији “Лако је везати појас”

Ученици наше школе, техничари друмског саобраћаја од првог до трећег разреда испробали су утицај безбједносног појаса на симулатору чеоног судара возила и на симулатору превртања возила.
Кампању “Лако је везати појас” заједнички реализују Министарство саобраћаја и веза РС, Министарство унутрашњих послова РС и Агенција за безбједност саобраћаја РС. У оквиру ове кампање су на Тргу Србија у Источном Новом Сарајеву организоване активности на симулаторима с циљем да се укаже на значај везивања безбједносног појаса.
Наши ученици су са великим занимањем учествовали у овој акцији, испробали функционисање симулатора и стекли нова знања о најзначајнијем елементу пасивне безбједности возила – појасу, као и ставове и понашања о његовој употреби, јер се он тренутно не користи код око 30% возача и сувозача, а на задњем сједишту његова је употреба само 25-35%. Ученицима је посебно била интересантна симулација превртања возила при малим брзинама. На том примјеру стекли су увид колико би у реалним условима са већим брзинама то била ситуација опасна по живот учесника у саобраћају.
 
Небојша Пурић, професор саобраћајне групе предмета