Неколико ријечи о техници филцовања вуне

Филцовање вуне једна је од најстаријих техника обраде вуне и примјењивана је много прије него што је започето са ткањем.
То је техника обликовања природних вунених влакана којом се израђују уникатни модни детаљи на одјећи, дијелови накита и предмети попут шалова, торби, капа, папуча, лутака и сл. Обрађујемо чешљану вуну на начин да се вунене нити, уз помоћ воде и сапунице код мокрог, те игле код сувог филцовања, испреплићу и стварају тканине или чврсти предмети.
Филц је врло економичан, еколошки материјал, отпоран и дуговјечан. Сам процес филцовања је весело, креативно искуство, али изискује доста упорности.
У многим државама ова вјештина је очувана и данас се на тај начин праве простирке, различити одјевни и декоративни предмети, сувенири и сл.
Филцовање је техника прераде вуне заснована на својству влакана да се усљед механичког и топлинског дјеловања, а уз помоћ сапуна, међусобно уплету у чврсту структуру. Вуна се након чешљања не преде у нит, него се мочи водом и сапуном, а затим гњечи и ваља. Захваљујући грађи вунене нити, која је прекривена крљушти сличној рибљој, влакна се у поступку све чвршће међусобно испреплићу, запињу и уплићу. На крају добијамо густ и нераскидив материјал – филц или пуст. Биљна, синтетичка или оштећена влакна неправилно обојене вуне неће бити прикладна за филцовање.
Аида Кајевић, проф.