Из Италије, с љубављу…

Наградно путовање освојено захвaљујући „Кодовима времена“, уз подршку Општине Источно Ново Сарајево
@opstinaistocnonovosarajevo1, наше ученике је први дан одвело на мјесто гдје су се, како Шекспир каже, једном вољели Ромео и Јулија, али и на мјесто гдје је један дио изгнанства провео чувени Данте, писац „Божанствене комедије“.
У Верони, кроз коју протиче ријека Адиђе и чија архитектура осликава све утицаје под којим је овај градић у регији Венето био окружен, посјетили смо и најбоље очувану римску aрену која потиче из првог вијека и у којој су се некада борили гладијатори, изводиле представе, а данас најчувеније свјетске опере. И, заиста, опет смо на лицу мјеста доживјели путовање кроз вријеме.
Са највећег трга Piazza Bra стигли смо до чувене Piazza Erbe, гдје се некада трговало зачинима, а данас се ту може видјети прелијепа фонтана, торањ Torre dei Lamberti са великим часовником, могу се купити бројни сувенири као и пробати традиционална храна и вино Италије у неком од оближњих ресторана. Научили смо и да статуа крилатог лава Светог Марка, представља симбол Млетачке републике а да доба мира, благостања и напретка кроз историју представљају статуе лава које у руци држе отворену књигу. Затворена књига симболизује доба ратова и разарања.
Други дан је био резервисан за адреналинску авантуру и сва чуда која нуди Gardaland, највећи забавни парк у Италији и осми највећи парк забаве у свијету. Адреналин, авантура или фантазија, свако од нас могао је да изабере. За неке од избора потребна је изузетна храброст, а управо те, адреналинске изазове, наши ученици су испробали по неколико пута.
Посљедњег дана путовања посјетили смо медитерански градић Сирмионе на обали језера Гарда у који смо се сви бескрајно заљубили. Крстарење језером, прича о љубавном животу Марије Калас и њеној вили у овом градићу, заједно са причом о чувеном римском пјеснику Катулу и његовој вјечитој музи и љубавници Клодији, коју је у част пјесникиње Сапфе називао и вољеном Лезбијом оно је што ћемо понијети са собом са овог прелијепог мјеста познатог још и по најукуснијем сладоледу.
Трст, једна од најважнијих лука Средоземља, посљедња је станица нашег путовања. А са Трстом иде и прича о тршћанским Србима који су кроз историју били познати родољуби, трговци и мецене и од срца помагали српску књижевност и издаваштво. Неки од њих су породице Гопчевић, Рајовић, Куртовић, Николић, Теодоровић, Војиновић…
Захвални смо на овом путовању на којем смо, између осталог, доста тога научили и једни о другима. Ученици су, поред награђене идеје и трага који ће у својој општини оставити реализацијом пројекта, својим понашањем показали да су заиста заслужили ово путовање. На њему смо сазнали ко добро говори италијански, ко одлично свира клавир, ко је највећи гурман, ко је поштовалац историје, ко би се могао опустити и остати у Сирмионеу, ко је будући скипер, ко је наустрашив, а ко има страх од воде и висине…
До неког новог путовања и неке нове идеје захваљујемо се Општина Источно Ново Сарајево и начелнику Јовану Катићу на разумијевању и препознатој идеји, туристичкој агенцији „Глобус травел“ @globustravel и нашим дивним водичима Драгани Цицовић и Александри Дојчиновић, те возачима Кићи и Маслићу @globtour који су нам увијек били на располагању и ово путовање учинили незаборавним.