„Токсични зов“ – превентивна активност о штетности коришћења снуса и вејпа

Tимски рад у изради пројекта “Токсични зов” ученика трећег разреда који се образују за занимање техничар информационих технологија, њиховог одјељењског старјешине Ане Савић и педагога ЈУ Средње школе „28. јуни“ Љиљане Пурковић показује спремност наше школске заједнице да спроведе превентивне активности, а све у намјери да се подигне свијест о важности пријатељства, тимског рада и одговорног става према здрављу међу ученицима основних у средњих школа са подручја Источног Сарајева.
Тим поводом ученици Средње школе „28. јуни“ одржали су предавања у својој школи али су о штетности ових супстанци говорили ученицима из основних школа: “Свети Сава“, „Алекса Шантић“, „Петар Петровић Његош“, „Јован Дучић“, „Пале“, „Србија“ и „Мокро“.
Професорица Ана Савић рекла је да је пројекат настао као реакција на повећано помињање и коришћење снуса и вејпа међу малољетницима у претходном периоду.
„Циљ овог пројекта је да идентификујемо не само здравствене ризике, већ и менталне и образовне изазове које ови производи могу изазвати међу млађом популацијом. Желимо створити информисане програме и едукације превенције у школама наше локалне заједнице како бисмо зауставили ширење овог забрињавајућег “тренда” међу школском омладином“, нагласила је она.
Љиљана Пурковић, педагог Школе, рекла је да је на питање да ли су упознати са ризицима снуса и вејпа 10% ученика одговорило да не зна ништа о тим супстанцама, док је њих 40 % одговорило да о томе знају веома мало, што је, како је навела, био довољан разлог да се покрене ова активност.
„Заједно подстичемо сву децу да буду одговорна, те да детаљно размисле о последицама својих поступака, чувајући здравље заједнице. Подстичемо основце и средњошколце да чувају праве вредности свога друштва, да утичу на друштво уместо да чекају да друштво утиче на њих. Школи, али и целој локалној заједници би овај пројекат требао бити посебно значајан зато што школујемо овакве нараштаје као што су то ученици овог одељења јер имају врло изражену свест за опште друштвено добро, волонтеризам и активизам чега овде нема довољно“, додала је Љиљана Пурковић.
О потреби осмишљавања и реализације пројекта „Токсични зов“ говорио је и ученик Никола Попадић.
“У разговору с нашим вршњацима дошли смо до сазнања да су они свједочили некој врсти коришћења ових супстанци. Примијећено је да су неки ученици почели да користе ове супстанце како би се уклопили у одређене друштвене групе, или, једноставно, из знатижеље да пробају нешто забрањено”, каже ученик трећег разреда ове школе, Никола Попадић.
Аница Зечевић , предсједник СУ Средње школе „28. јуни“ и ученица овог разреда нагласила је да вејп и снус могу довести до разних зависности и здравствених проблема младих. “Сматрамо да је ово актуелна тема у друштву. Ступили смо у контакт са основним школама чије смо добили дозволе да проведемо наше едукације, у виду презентације и дијалога. Техничке вјештине које смо стекли као ученици трећег разреда техничара информационих технологија омогућиле су нам да креирамо интерактивну и образовну презентацију, као и промотивни материјал. Помогли смо једни другима у избору информација и осмислили ефектну презентацију коју смо представили у свим основним школама на подручју нашег града, као и у нашој школи“, појаснила је она.
Андреа Симовић истакла је да је пројекат подржан од стране општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. „Општина Источно Ново Сарајево уступила нам је ЛЕД билборде који се налазе на територији општине, као и финансије за израду летака које смо сами дизајнирали. Општина Источна Илиџа уступила нам је један билборд као и финансије за његову штампу“, рекла је Симовићева.
„Надамо се да ће се наше позитивно искуство примјенити и друге школе у Републици Српској, с циљем превенције заштите здравља основаца и средњошколаца“, закључио је је ученик Марко Мијовић.
Овај пројекат је прихваћен на конкурсу за додјелу мини грантова те је куповина лап топа за техничку реализацију пројекта финансирана грант средствима Владе Сједињених Америчких Држава преко Одјељења за борбу против међународне трговине наркотицима и спровођење закона – Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL), кроз пројект „Социјализација с правом и превенција малољетничке делинквенције у Републици Српској“ којег је имплементирала организација PH International.
Пројекат „Токсични зов“ одржив је и погодан за даље развијање на часовима одјељењских заједница. Ученици и њихове одјељењске старјешине ће имати довољно материјала да истражују и проширују своја сазнања на ову тему.