Међународна вјековна борба жена за бољи положај у друштву

Јадранка Регоје, професор српског језика у Средњој школи „28. јуни“ у Источном Сарајеву, поводом Међународног дана жена каже да је Осми март, за њу, симбол вјековне борбе жене за бољи положај у друштву уопште, али и у породици, у својој кући, у свим оним елементима и на свим нивоима у којима се жена остварује.

Професорица Јадранка Регоје сматра да је наш народ, као и већину наших празника, претворио у потрошачки, конзументски, накарадни начин обиљежавања те борбе.

Није Осми март дан када супруга, мајка, учитељица, радна колегица… треба да добије скупи парфем или накит па да се на тај начин осјећа равноправном и поштованом. Ти поклони ми више изгледају као окајање гријеха за неки тренутак женског понижења или неравноправности – каже Јадранка.

Као неко ко годинама ради у просвјети, она је подијелила своје искуство.

-Ја радим у просвјети и могу рећи да, ако игдје, ту смо ми жене и довољно заступљене, и довољно поштоване и успјешне у своме раду. Не зато што је у овој области процентуално већи број жена па смо се на тај начин избориле за своја, нећу рећи женска, већ људска права, већ зато што ми жене тај посао сјајно обављамо, професионално стручно у образовном смислу, а емотивно сензибилно и емпатично у васпитном. Из таквог односа рађа се узајамно поштовање, ма колико то данас изгледало тешко оствариво, с обзиром на опште стање у друштву. И заиста ми није познато да је нека од нас, из ове струке, била понижавана или у неком неравноправном положају зато што је жена – додаје професорица Регоје.

Мишљења је да је у просвјети много жена на руководећим мјестима.

-У просвјети је много жена на руководећим мјестима, и колико ми је познато из мога окружења, није се десило да је некада нека од тих позиција неправдано додијељена неком мушкарцу само зато што је мушко. Но, то не значи да смо ми, у нашем друштву ријешили све проблеме у вези с равноправношћу жене у друштву па данас можемо, на овај дан, само славити своје побједе и успјехе. Не! Све док иједан дјечак у учионици својој другарици каже: „Шта ти о томе знаш, ти си женско…“ чека нас још много посла и још много борбе. Све док у нашим породицама „шенлучимо“ кад се роди мушко и то мушко проглашавам насљедником, а сестру му не – чека нас много посла. Све док жене запослене у продавницама раде седам дана у недељи за најнижу плату, све док незапослена мајка не може напустити мужа насилника јер је економски зависна од њега, све док жене на селу не могу бити власнице земље на којој раде јер се „насљеђује по мушкој линији“ – чека нас страшно много посла – закључује наша саговорница.

Извор: https://vecernjenovosti.ba/23335/vijesti/jadranka-regoje-o-simbolici-osmog-marta-medjunarodna-vjekovna-borba-zena-za-bolji-polozaj-u-drustvu-najnovije-vijesti/?c=cir