Волонтери који стварају аудио књиге

Ученици трећег разреда туристичке школе волонтерски су се укључили се у пројекат снимања звучних књига које настају у специјално опремљеном студију Матичне библиотеке.
За снимање звучне књиге Даринка Кењић и Борис Станојевић одвоје два сата седмично .
Иако, како кажу, зна бити напорно, срећни су јер је њихов глас слијепима прозор у свијет.
„У Матичној библиотеци волонтирам неких двадесет дана. У почетку је све ишло теже и спорије, али временом сам овладала техником читања, а научила сам и да користим програм на рачунару. Драго ми је што могу да помогнем особама које су слијепе и слабовиде. Тренутно завршавам прву књигу и надам се да ћу их још много прочитати у наредном периоду“, рекла је Даринка Кењић.
С обзиром на то да настајање звучне књиге није једноставан процес, у библиотеци Средње школе „28. јуни“ за све заинтересоване ученике организоване су читаоничке радионице, а тренутно су у ту активност укључена три ученика Школе.
„Приликом обиљежавања Дана библиотекара Републике Српске организовано смо посјетили Матичну библиотеку и том приликом ученици су највише интересовања показали за Одјељење за слијепа и слабовида лица. Највише питања супостављали у вези са процесом настајања звучних књига. Некако се природно родила идеја да ученици наше школе, у сарадњи са Матичном библиотеком која има опремљен студио, учествују у креирању звучних књига и да кроз волонтерски рад својим гласом слијепе и слабовиде особе воде кроз свијет књижевности“, рекла је Данијела Мандић, библиотекарка у Средњој школи „28. јуни“.
Борис Станојевић напоменуо је да је потребно доста рада и вјежбе како би аудио књига звучала како треба.
„Примијетили смо да имам проблем са акцентовањем и изговором ријечи, да не знам када треба да направим паузу у читању, па је у школској библиотеци направљена нека врста радионица гдје можемо да вјежбамо читање и усавршимо изговор сваке рјечи и сваког слова“, рекао је он.
Слађана Братић рекла је да је студио у којем се снимају звучне књиге скромних капацитета, али довољан за потребе које тренутно постоје.
„Оно са чиме оскудијевамо су квалитетни спикери, али тај је рад увијек био волонтерски јер и професионални спикери волонтирају. Осим запослених који читају књиге, на наше задовољство, појавили су се у ученици Средње школе „28. јуни“ који су показали жељу да учествују у овом процесу“, рекла је Слађана Братић, библиотекарка из Матичне библиотеке Источно Сарајево.
Едиција на којој ученици Средње школе „28. јуни“ вриједно раде биће намијењена дјеци и омладини.
Прилог о младим волонтерима емитован је у Панорами Источног Сарајева и можете га погледати од 17. 45 на  линку.

Данијела Мандић

[Best_Wordpress_Gallery id=”33″ gal_title=”Волонтери библиотека”]

1 thought on “Волонтери који стварају аудио књиге”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *