Шездесет година постојања наше братске школе из Београда

Наши пријатељи из Хемијско-прехрамбено технолошке школе из Београда 20. октобра прославили су Дан школе и значајан јубилеј- 60 година постојања. На свечаној академији, кроз својеврстан аудио-визуелни времеплов, ученици су се присјетили значајних личности, музике, филмова, али и некадашњих ученика који су преносили своје утиске о времену проведеном у Хемијско-прехрамбено технолошкој школи. Представили су свој школски часопис, пројекте, али и богат музички и културно-умјетнички програм. У име колектива и ученика Средње школе „28. јуни“ пренијели смо им најсрдачније честитке уз жељу да још дуго трају и нижу успјехе.
На поменутој прослави наша школа је имала своје представнике који су, захваљујући љубазности домаћина, посјетили Саборну цркву, Музеј Српске православне цркве, смјештен у згради Патријаршије и Конак кнегиње Љубице, чија је изградња, по налогу кнеза Милоша, почела давне 1829. године и који је својим изгледом био потврда успона и моћи српске државе и владајуће династије Обреновића.
Када је ријеч о Музеју Српске православне цркве, међу најзначајније изложене експонате спадају : плаштаница краља Милутина (крај 13. и почетак 14. вијека), одора светог кнеза Лазара, митрa Катарине Кантакузине, похвала монахиње Јефимије,те повеље, рукописне и штампане црквене књиге, као и други предмети од непроцјењиве културне, вјерске, историјске и умјетничке вриједности.

Данијела Мандић

[Best_Wordpress_Gallery id=”103″ gal_title=”Београд 2017″]

1 thought on “Шездесет година постојања наше братске школе из Београда”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *