Промоција зборника “Српска поезија страдања и патње”

 

Зборник радова „Српска поезија страдања и патње“ представља један помак у његовању културе сјећања страдања и патње српског народа, закључено је вечерас на промоцији која је одржана у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Професор Раде Р. Лаловић који је приредио овај зборник, истиче да је са поносом окупио младе колеге, који су кроз своје есеје, а има их 23, доказали да могу кроз наставни рад у својим школама издејствовати овако тешку тему, тему која се тиче српског страдања.

„Ми смо ушли у један потпуно аналитички неосвијетљен простор и покушали да га освијетлимо аналитички изнутра. Ови наши есеји дају барем путоказе куда се треба кретати у будућности и куда треба даље водити анализу да би српска поезија страдања и патње била посвијетљена на начин који је прихватљив за љубитеље књижевности и наставну праксу“, додао је Лаловић.

Професор Српског језика и књижевности у Средњој школи “28. јуни” , Јадранка Регоје, каже да је овај зборник одличан материјал за професоре.

„У четвртом разреду средње школе имамо модул који се зове Књижевност о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима. Нажалост, није било пратеће литературе. Имамо много књижевних дјела али пратеће литературе која би нам помогла како да то приближимо , освијетлимо, како да то дјеца прихвате и схвате није било. Ово је, можемо слободно рећи, један од првих зборника на ту тему и биће нам веома користан у раду са ученицима“, истакла је Регоје.

Она је нагласила да је зборник један болан и диван начин да се упознају најмлађи, да носе културу сјећања, памћења, помињања жртава и да она у сваком смислу доприноси свему томе.

 

Владимир Пантовић, директор Центра за културу и информисање Фоча, који је и издавач, каже да је овај зборник јако важан јер је један од првих који изучава поезију страдања и патње и која говори о српским стратиштима.

„Импозантан је податак да је јако мало пјесама које говоре о српским стратиштима. Сви знамо за пјесме које говоре о Јасеновцу, Шумарицама, али се испоставило да је врло мало и пјесама које говоре о томе и текстова који изучавају ту врсту поезије“, истакао је Пантовић.

Пантовић који је и један од аутора нагласио је да је писао о страним ауторима који говоре о српским стратиштима у том поетском смислу.

„Међу тим пјесницима који су описивали кроз своја поетска дјела српска стратишта, постоје и три страна аутора, Италијанка, Рус и Британац који су јако добро схватили и препознали величину страдања нашег народа и оставили врхунска књижевна дјела“, додао је Пантовић.

Организатори промоције збирке радова су Културни центар Источно Ново Сарајево и Средња школа „28. јуни“. на којој су учешће заузели ученици исте.

[Best_Wordpress_Gallery id=”279″ gal_title=”ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА СРПСКА ПОЕЗИЈА СТРАДАЊА И ПАТЊЕ””]

1 thought on “Промоција зборника “Српска поезија страдања и патње””

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *