Обиљежавање Дана српског јединства, слободе и националне заставе

Календар заједничких празника Српске и Србије богатији је за 15. септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе и присјећање на датум када је у Првом свјетском рату војска српских сељака и добровољаца са савезничким јединицама кренула у пробој Солунског фронта.

 „Заставе су увијек носили они изузетни, најбољи, најхрабрији. И у нашој школи част да носе тробојку добили су најбољи, а то је одјељење II-3, које је у претходној школској години постигло најбољи успјех у учењу и владању. Ученици овог одјељења, са одјељенским старјешином Дијаном Марковић, остаће забиљежени у историји Школе и Љетопису јер су први понијели и представили нашу заставу украшену божурима, књигом и школом који симболизују важност памћења прошлог,  али и непрестаног учења и образовања генерација које долазе“, рекао је директор ЈУ Средње школе „28. јуни“ Борис Брајовић и додао да овај значајан датум српске историје користимо да представимо и мотивишемо најмарљивије ученике, да их наградимо за њихов труд и залагање и да им уручимо заставице које ће сваке године добијати најбоље одјељење, а ове године то су ученици другог разреда који се образују за занимање техничар информационих технологија.

Професорица Драгана Мандрапа је са ученицима овог одјељења припремила свечани програм поводом обиљежавања данашњег празника. Присутнима је представљено богатство српске културне историје, а кроз дирљиве ријечи Милунке Савић, Растка Петровића и стихове Јована Дучића истакнута је важност учења и присјећања на тешка времена када су живот спасавали храброст, дух, вјера, сналажљивост појединца, упућеност на ближњег и идеал слободе за коју се ваљало изборити.