Посјета Сајму иновација

Као и претходне године, ученици и професори ЈУ Средње школе “28. јуни” имали су прилику да присуствују Регионалном форуму иновација, технологије и предузетништва – Сарајево Unlimited.
Ученици од првог до четвртог разреда техничара рачунарства и информационих технологија су учествовали на радионици на којој су имали прилику да науче како да направе уређај који мјери температуру, загађеност ваздуха, надморску висину, притисак… Кроз радионицу имали су прилику да се сусретну са софтверским као и хардверским радом.
“Прво смо направили програм који мијења боје у зависности од тога колико је ваздух загађен и исписали кодове за израчунавање притиска, надморске висине. Након тога смо завршили хардверски дио, повезали компоненте на плочу и наш уређај повезали са лаптопом како би тај програм пребацили на плочу и заједно пласирали наше резултате на веб страницу. На тај начин грађани су у прилици да виде колика је загађеност ваздуха, температура, притисак.
На овој радионици ми је било стварно занимљиво, усвојила сам много информација које ћу сигурно искористити у наредном периоду. Осим тога, стекла сам мотивацију за даљи рад и схватила да ништа није тешко уколико то желимо. Данас смо направили програм, затим направили хардверски дио, а већ сутра, од више сличних хадверских дијелова и мало измјене у коду, вјерујем да можемо направити и робота”, рекла је Ана Мирјана Влачић, ученица трећег разреда.
Са њеним мишљењем сложио се и ученик Бориша Кнежевић.
“Мени као ученику четвртог разреда Електротехничке школе је добро дошла ова радионица. “Паметни град” (Smart City) је нека нова прича и технологија, која се тек посљедњих пар година почела развијати. Као млади људи, средњошколци, имали смо прилику да чујемо планове других земаља и како ће они радити на рјешавању тих проблема. А на нама остаје могућност да и ми, ако ништа, покушамо реализовати неку сличну идеју и да не будемо посљедњи у свијету, када је ријеч о онима који су нешто “ново” увели и изградили”, рекао је он.
Unlimited је одлична прилика за све младе људе који имају макар једну идеју или приједлог како да побољшају и унаприједе услове живота у Босни и Херцеговини.

[Best_Wordpress_Gallery id=”349″ gal_title=”ПОСЈЕТА ФОРУМУ ИНОВАЦИЈА”]

1 thought on “Посјета Сајму иновација”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *