Бесједа директора поводом Видовдана

Данас је Видовдан, српски празник посвећен кнезу Лазару и Косовском боју који се одиграо 28. јуна 1389. на Газиместану. Данашњи дан представља сјећање на погинуле у свим ратовима.
Видовдан је симбол слободе, отпора туђину. Један је од стубова колективног идентитета српског народа.
У архаичнијој варијанти, Видовдан се повезује са светим Видом, ранохришћанским свецем из времена када је црква била неподијељена као и са Световидом, богом рата и прорицања који је описиван као бог са четири главе, чији поглед обухвата све стране свијета.
На овај дан, кажу, све се види – сви наши напори, успјеси, жеље. Све.
А успјеха је било и те како!
Средња школа “28. јуни” из Источног Сарајева зато, данас, износи на видјело и на суд све што се “накупило” у претходној школској години.
Најпоноснији смо на успјехе наших ученика. Испратили смо још једну генерацију матураната, у чије успјехе у животу не сумњамо. Наши ученици су учествовали на такмичењима, организовали презентације, били предузетници, снимали, правили апликације, пројектовали, конструисали, програмирали, али и кували, чак и на француском! Својим успјехом су проносили име своје школе широм Републике Српске.
У свим нашим активностима помагали су нам пријатељи Школе – Општина Источно Ново Сарајево, Град Источно Сарајево, Матична библиотека, Културни центар, Божо Бобић и његов већ чувени Бобо граф! Без њих, овај успјех не би био то што јесте – потпун!
А да је потпун доказује и повјерење наших будућих ученика и родитеља да ће одабиром неких од занимања у школи добити квалитетно образовање и пажњу коју заслужују.
Упис у школску 2021/22. годину је био више него успјешан. Уписана су одјељења туристичких техничара, кулинарских и угоститељскох техничара, ИТ и техничара рачунарства и програмирања, техничара друмског саобраћаја и машинских техничара за компјутерско конструисање, ауто-електричара. Мјеста је остало још само мало у занимању ауто-механичар.
Још једном, хвала свим пријатељима Школе, садашњим и будућим ученицима и њиховим родитељима што нас чине посебним и поносним.
Ето! Нека се на данашњи дан све види јасно!
О Видовдану 2021. године,
Борис Брајовић,
директор ЈУ Средње школе “28. јуни”