„Умјетност је најјаче оружје у борби против девалвације свих људских вриједности“

„Умјетност је најјаче оружје у борби против девалвације свих људских вриједности“, речено је на отварању изложбе под називом „Андрићева лица“ академског сликара Весне Нешковић коју је са професорима посјетила група ученика ЈУ Средње школе „28. јуни“.
„Андрић ми је инспирација од самог почетка стваралачког рада, јер је ријеч о носиоцу велике културе, и то не само код Срба, већ и шире. Он је инспирација многих умјетника, па и сликара, међу којима сам и ја. Ова изложба је наша, заједничка, као што је и Андрић наш. То је наш код, јер сви ми у себи носимо и Андрића и Светог Саву и “Белог анђела”. Ово су истинита дјела. Треба да корачамо заједно кроз умјетност, јер је Андрић носилац наше културе и умјетности и вјечита инспирација“, нагласила је Весна Нешковић.
Ријеч је о изложби која је уприличена поводом 60 година од додјеле Нобелове награде Иви Андрићу, а у програму су учествовали ученици и професори Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву која је и организатор овог културног догађаја.
Поред изложбе посвећене нашем једином нобеловцу, ученици и професори су посјетили и изложбу посвећену лику и дјелу Милеве Марић Ајнштајн, жене која је дала огроман допринос у развоју науке. Организатор изложбе посвећене овој научници је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са Савезом иноватора Републике Српске.