Наши ученици, успјешни спортисти – Андреа Симовић

Они су изабрали нас

Претходних година у рубрици Наши ученици, успјешни спортисти представљали смо ученике наше школе који постижу запажене спортске резултате. И ове године, настављамо са причом о ученицима чије спортске наступе пратимо и чијим се успјесима заједно радујемо. Овогодишњу рубрику отварамо причом о Андреи Симовић.

Андреа је рођена 22. новембра 2005. године. Ученица је првог разреда ЈУ Средње школе „28. јуни“и образује се за занимање техничар информационих технологија. Успјешна је спортисткиња, чланица Џудо клуба „Фамос“ и репрезентативка Босне и Херцеговине. Овај борилачки, олимпијски спорт, којим је почела да се бави 2013. године, како каже, завољела је због оца, а џудо је описала као спорт у којем је научила да буде одговорна. Освојила је бројне медаље и признања на националним и интернационалним такмичењима, бранила боје клуба и репрезентације у Бугарској, Мађарској, Словенији, Белгији.

Андреа је освајач медаља и признања на званичним првенствима Републике Српске и Босне и Херцеговине. 

Издвајамо најзначајније успјехе које је остварила у посљедње двије године:

У 2021. години била је кадетски првак на Првенству Републике Српске и вицепрвак на Првенству Босне и Херцеговине. Јуниорски је вицепрвак Републике Српске и Босне и Херцеговине, сениорски првак Босне и Херцеговине у категорији до 23 године и вицепрвак Републике Српске. У категорији сениора на првенствима Босне и Херцеговине и Републике Српске освојила је треће мјесто.

У овој години Андреа је наставила са низањем спортских успјеха, па је тако постала кадетски вицепрвак Републике Српске и Босне и Херцеговине. Јуниорски је вицепрвак Босне и Херцеговине, сениорски вицепрвак Републике Српске и трећа на нивоу Босне и Херцеговине. Андреу ћемо бодрити и на свјетском и европском првенству у џудоу, за које је обезбиједила пласман.