Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Ученици и професори ЈУ Средње школе „28. јуни“ обиљежили су Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Овај датум, изабран у знак сјећања на почетак пробоја Солунског 1918. године, празнује се у Републици Српској и Србији. Тим поводом у нашој школи проглашена су одјељења са најбољим успјехом у претходној школској години, којима је и ове године припала част да заједно са својим одјељенским старјешинама учествују у подизању школске и заставе Републике Српске. Својим знањем и постигнутим успјесима истакла су се два одјељења и то ученици III-3 и IV-3 и одјељења који се образују за занимање техничар информационих технологија, чије су одјељенске старјешине професорице Дијана Марковић и Ана Савић.
Директор Средње школе „28. јуни“ Борис Брајовић нагласио је да се овај датум с поносом обиљежава у нашој школи, у којој се, кроз различите наставне и ваннаставне садржаје, његује култура сјећања. Он је напоменуо да је данашњи празник прилика да најбољи ученици понесу заставу и да се прогласе они који су забиљежили најбољи успјех у учењу и владању, а који ће, уз подршку општине Источно Ново Сарајево, бити награђени излетом.
„Ово године смо нарочито поносни јер имамо специфичну ситуацију у којој су два одјељења остварила исту средњу оцјену и самим тим смо одлучили да оба одјељења и наградимо“, истакао је Брајовић.
Такође, овом приликом за ученике је организован историјски час. Предавач је био професор историје Лазар Шкобо који је присутне подсјетио да је у Првом свјетском рату српски народ преживио велика страдања.
„Тада је страдало 1.300.000 Срба и библијски смо преживјели. Та наша библијска особина, невјероватна вјера изразила се и у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату, гдје смо показали с још једном своју библичност и саградили овај град, Источно Сарајево, који је показатељ наше вјере и несаломљивости“, поручио је Шкобо.
Ученица трећег разреда ове школе Марија Крсмановић истакла је да је предавање било одлично и да је научила нешто ново о историји Срба.
„Хвала свим нашим прецима који су се борили и дали све за то да ми данас живимо у слободи, а ја сам поносна што живим у Републици Српској“, додала је Крсмановићева.
„Застава представља понос и велику вриједност у нашој нацији, јер је кроз историју долазило до тренутака гдје морамо све оставити, али је застава остајала са нама. Црвено-плаво-бијела тробојка представља панславенску заставу гдје црвена означава крв проливену током борбе за слободу, плава означава чисто небо, а бијела означава блиставу јаку свјетлост”, рекао је Душан Перић, ученик четвртог разреда.
Лазар Матић у име свог одјељења захвалио се руководству, професорима и свом одјељенском старјешини, професорици Ани Савић. „Као што сви знамо, труд се увијек исплати што смо ми успјели и доказати, јер су нас рад, труд и пожртвовање довели до овог признања. Посебно бих се захвалио директору Борису Брајовићу за наградни излет коју смо добили. Искористио бих ову прилику и да нагласим да је наша школа међу најбољим у региону, што доказују успјеси наших ученика на разним такмичењима, а за шта су заслужни наши сјајни професори“, рекао је Матић.
Историјском часу, поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Средњој школи „28. јуни“ и истицању заставе, присуствовао је начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић.