Обиљежен Међународни дан средњошколаца

Дан средњошколаца прилика је да се разговара о темама које су важне за ученике, родитеље, професоре, али Град Источно Сарајево. Тим поводом, у организацији Савјета родитеља ЈУ Средње школе „28. јуни“ на тему „Млади у Источном Сарајеву-перспектива за развој, образовање“ говорили су представници ове образовне установе, ученика, те представници локалних власти и академске заједнице.
Директор ЈУ Средње школе “28. јуни” у Источном Новом Сарајеву Борис Брајовић представио је активности које су урађене с циљем да се побољшају услови за учење и рад средњошколаца у овој образовној установи. Он је истакао да су вечерас у Средњој школи „28. јуни“ на једном мјесту окупили ученике и професоре школе, али и представнике локалне власти и академске заједнице са циљем да се укаже на чињеницу колико је важно задржати младе на овом подручју, јер су они будућност овог града и Републике Српске. Брајовић је додао да Средња школа „28. јуни“ константно расте, напомињући да су прије четири године имали око 500, а данас 614 ученика који се образују у неколико различитих смјерова.
„Сигуран сам да су млади будућност Источног Сарајева. Ви сте ти који креирате вашу личну будућност, будућност локалне заједнице, регије. Све спољашње неправде не могу утицати негативно на вас колико ви можете утицати позитивно на властити раст и развој. Ви сте ти уз које овај град добија снагу да се додатно развија“, рекао је градоначелник Љубиша Ћосић у свом обраћању. Он је нагласио да Источно Сарајево има организовано предшколско, основно, средњошколско образовање, али и да пружа могућност избора студирања на осам факултета, те да средњошколци приликом избора факултета треба да бирају оне који се налазе на подручју Града Источног Сарајева.
Координатор Савјета родитеља у Средњој школи “28. јуни” Ведрана Мијовић Пантелић истакла је да је циљ обиљежавања Дана средњошколаца прилика да се скрене пажња на појаве у друштву о којима се не говори довољно, а то је одлив младе радне снаге.
„Поносан сам на сваки корак који заједно направимо. Савјет ученика у претходним годинама организовао је низ хуманитарних акција, акцију „Један слаткиш, једно дијете“, али смо поносни и на мало другачије пројекте као што су „SSD за брзо учење“, „Теслом освијетлимо знање“ и на сарадњу са представницима локалне заједнице кроз коју су набављене књиге за школску библиотеку“, рекао је Душан Перић, ученик ове школе.
Проректор за науку, истраживање и развој на Универзитету у Источном Сарајеву Јелена Крунић истакла је да је ова презентација прилика да се представи Универзитет, који је један од водећих у Републици Српској, али и Босни и Херцеговини и који је за 30 година рада растао и развијао се, те постао призната високошколска установа у земљи и иностранству.
Овом приликом присутнима су се обратили и декани Економског и Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву и представили могућности које студентима нуде ове високошколске установе.
Дан средњошколаца обиљежава се 17. новембра у знак сјећања на студентске демонстрације у Прагу које су нацисти угушили затворивши све установе високог образовања у Чешкој и пославши више од 1200 студената у концентрационе логоре.