Подијељене награде побједницима конкурса о теми „Егзодус сарајевских Срба”

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић уручио је награде побједницима Конкурса за најбоље литерарне и ликовне радове ученика средњих школа о теми „Егзодус сарајевских Срба“, који је, поводом обиљежавања 27 година од егзодуса сарајевских Срба, организовала Градска управа Источно Сарајево. 

Ћосић је у обраћању присутним навео да је јако важно његовати и чувати културу сјећања и памћења и не допустити да будуће генерације забораве огромну жртву коју су поднијелу сарајевски Срби.

– Обавеза Градске, али и општинских управа је да развију систем који ће трајно и континуирано његовати културу сјећања. Изградићемо објекте, споменике, музеје, културне центре, али то није довољно јер жива ријеч има посебно тежину – рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, Срби од прве спознаје свијета знају за Косово и његову историју, и то је, додаје, у коду српског народа.

– Срби Сарајева морају постати свјесни да је у њиховом коду егзодус сарајевских Срба – рекао је он.

Директор Средњошколског центра “Василије Острошки” из Сокоца Дејан Боровчанин рекао је да му част и задовољство што су апсолутни побједници конкурса, додајући да је гарант опстанка народа здрава, образовна, мудра и племенита омладина.

Прву награду за најбољи литерарни и ликовни рад освојила је Милица Боровчанин, ученица трећег разреда Средњошколског центра „Василије Острошки“ из Сокоца, која је истакла да јој је задата тема допустила да буде дио рада.

– Када говоримо о егзодусу сарајевских Срба, говоримо о себи, својим бакама, дједовима или некоме кога познајемо. У оба рада се нисам дотицала конкрентно историјском догађају, јер ћемо то оставити уџбеницима из историје, него ситним фрагметима који су издвојени и изоловани из историјског догађаја, а у којим се сажета сва колективна патња – истакла је Боровчанин.

Прву награду за најбољи ликовни рад освојила је и Александра Јакшић, ученица II разреда Средњошколског центра „Василије Острошки“ из Сокоца, која је рекла да јој је био циљ да кроз јаку емоцију покуша показари страдање и патње српског народа, али и да подсјети млађе генерације да мисле о злу које доноси рат.
Другу награду за најбољи литерарни рад освојио је Никола Попадић, ученик II разреда Средње школе „28. јуни“ из Источног Новог Сарајева. Трећу награду за најбољи литерарни рад освојиле су Андријана Кешељ и Јована Ждрале, ученице трећег разреда Гимназије и средње стручне школе „Источна Илиџа“.

Друго мјесто за најбољи ликовни рад освојила је Андреа Баковић, ученица IV разреда Гимназије и средње стручне школе „Источна Илиџа“, док је треће мјесто припало Дејани Делипара, ученици II разреда Средњошколског центра „Пале“ и Анђели Вуковић, ученици IV разреда исте школе.

За радове из обје категорије награђенима је додијељено по 300 КМ за прву награду, 200 КМ за друго и по 100 за треће мјесто.

Извор: katera.news