Ана Пухало – утисци са Европске олимпијаде из информатике за дјевојке

У периоду од 15. до 21. јула ове године у Лунду је одржана Европска олимпијада из информатике за дјевојке (EGOI) на којој је учествовало 189 такмичарки из 52 земље свијета.
На наше задовољство међу њима се нашла и Ана Пухало, ученица IV разреда ЈУ Средње школе „28. јуни“, која се образује за занимање техничар информационих технологија.
Према ријечима Ане Пухало, на престижном такмичењу учеснице су задатке радиле два дана по пет сати, док су остатак дана користиле да се међусобно што боље упознају али и да упознају и доживе све љепоте које нуде Шведска и Данска. Посјетиле су зоолошки парк Skånes Djurpark, возиле се трајектом кроз Копенхаген, чак се и окупале у Балтичком мору.
„Прије свега, захвална сам што сам имала прилику да одем на овако велико такмичење. Такође сам захвална породици и школском колективу који ме је подржавао у сваком кораку овог путовања. Ово је била сјајна прилика да упознам друге програмерке мог узраста и да размијенимо савјете и идеје и, такође, да се упознамо са различитим традицијама и културама. Задаци су били поприлично комплексни и захтијевали су познавање алгоритама и структура података које се уопше не уче у средњој школи, због чега се већина такмичарки спрема сама. Та чињеница ми је показала гдје властити труд и залагање може да ме доведе, што ми је дало мотивацију да радим још више како бих овогодишњи резултат надмашила већ наредне године. Била ми је част представљати своју земљу и школу на такмичењу свјетског нивоа. Потрудићу се да тако буде и наредне године“, рекла нам је Ана Пухало.
Ана Пухало прва је ученица у историји ЈУ Средње школе „28. јуни“ која је била дио једног такмичења свјетског нивоа. Желимо јој да и даље квалитетно улаже у своје знање и да већ на наредном такмичењу оствари све циљеве које је зацртала.