Клуб љубитеља књига угостио Ивану Спахић и промовисао роман „Свитање”

Клуб љубитеља књига Средње школе „28. јуни“ и координатор секције, професорица Ведрана Мијовић Пантелић, данас су имали част да у школском амфитеатру угосте нашу суграђанку Ивану Спахић, добитницу Златне сове за најбољи необјављени роман.
Ауторку, како је навела ученица Ивона Каурин, испирише љубав, српска историја, несхваћене личности и све што и њу саму може да дотакне. Према њеним ријечима, награђени роман„Свитање“ није само књига, већ тканина емоционалних исказа о којима размишљамо и носимо их у себи и послије читања.
Кроз низ занимљивих одговора ауторке на питања ученице Марије Драговић о књижевности и награђеном роману сазнали смо да су на списатељски рад Иване Спахић највише утицали Данило Киш, Александар Тишма, Гроздана Олујић и Иво Андрић.
„Читајте све што желите. Читајте и добре и лоше књиге, јер то је важно да бисте могли да знате шта више не желите да читате“, рекла је Спахићева средњошколцима који су посјетили промоцију.
Ученици су од ауторке могли да чују како је роман настајао, која поглавља је било најтеже написати, шта би дошапнула главној јунакињи романа да је била у прилици да је чује и зашто је важно да средњошколци знају причу о страдалницима из Пребиловаца и његују културу сјећања.
Спахићева је овом приликом говорила о својој повезаности са Херцеговином нагласивши да она, као и сваки посјетилац Пребиловаца, осјећа бол страдалника и дужност да их својим пером држи у сјећању потомака.
Ивана Спахић нам је у роману приказала слику страдања српског народа у Пребиловцима, досљедно и са дубоким саосјећањем. Роман “Свитање” је више од приче – то је поглед у људску душу који нас подсјећа на важност сјећања на историјске моменте и животна искушења. Нека вам роман “Свитање” буде свјетлосни водич кроз историју и реконструисање културе сјећања и памћења, закључено је на крају промоције.
У музичком дијелу програма учествовале су наша ученица Наташа Мутабџија и Милица Средојевић, ученица II -8 Средњошколског центра „Источна Илиџа“.