„Лако је алкохол одбити“ – предавање АМС за средњошколце

Статистика у Републици Српској показује да је сваки четврти возач који управља возилом под дејством алкохола.
Код младих возача који немају довољно саобраћајног искуства, ризик од учешћа у саобраћајним незгодама и ризик од смртног страдања расте са порастом концентрације алкохола у крви.
Неке од посљедица су и слаба пажња, повећана самоувјереност, ослабљена критичност и пораст склоности ка непоштовању саобраћајних прописа и ризичном понашању у саобраћају, што доводи до настанка саобраћајних незгода, веома често са погинулим лицима и лицима која задобијају тешке тјелесне повреде.
Из овог разлога, заједно са АМС РС, спровели смо кампању “Лако је алкохол одбити” намијењену ученицима завршних разреда. Идеја нам је била да их наведемо на размишљање о штетности употребе алкохола и посљедицама које са собом носи.
Ученици су, поред презентације, имали прилику да користе пијане наочаре, које су симулирале осјећај акохолисаног стања од 0.8 до 1,5 промила, што за посљедицу има изобличење видног поља, промјену перцепције растојања, дуплирање слике, недостатak координације мишића, промјену перцепције дубине итд.
Поштовани учесници у саобраћају, драги средњошколци, будите одговорни према себи и другима и не заборавите да због посљедица вожње у алкохолисаном стању, навише страдају недужни.
Маја Ждрале, проф.