Историјат школе

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

У мјесецу септембру, ратне 1993. године, на два локалитета општине Српско Ново Сарајево, по рјешењу Министарства образовања, науке и културе Републике Српске, почиње са радом Средња школа „Ново Сарајево“.
Прве, 1993/94. школске године, уписано је 230 ученика у десет одјељења и пет образовних струка: Гимназија, Електротехничка, Економско-комерцијална, Машинска и Здравствена струка.
Прво Наставничко вијеће бројало је педесет професора, инжењера, љекара, ВК мајстора.
Кадровски, сви чланови Наставничког вијећа су у тим ратним условима у потпуности испуњавали захтјеве предвиђене Законом о раду у средњој школи. Већ тада је остварена непосредна сарадња наше школе са привредним организацијама у одговарајућим областима.
Школа је радила у тешким ратним условима. Настава се изводила у Основној школи „Бане Шурбат“ на самој линији разграничења и у Лукавици на Електротехничком факултету.
На приједлог професора, на Скупштини Општине Источно Ново Сарајево, Школа је промијенила име у „28. јуни“.
Првог марта 1997. године ученици и наставници пресељавају у зграду бивше касарне „Слободан Принцип Сељо“.
Овај локалитет је и данас мјесто гдје се обавља васпитно – образовни процес ЈУ Средња школа „ 28. јуни“. Налазимо се на граници Републике Српске и Федерације БиХ и са поносом можемо истаћи да у нашој школи наставу похађају ученици бошњачке и хрватске националности, а када је ријеч о запосленима, у школи раде три професора бошњачке и два хрватске националности.
Свакако, ово не могу бити оптимални услови за рад једне савремене школе, али смо поносни на резултате које са ученицима постижемо на свим пољима, а посебно на пољу спорта. Школа је 2013. године учествовала на конкурсу CIVITAS-a „Избор најдемократичније школе“ и том приликом освојила треће мјесто на нивоу БиХ.
У годинама које долазе, надамо се бољим условима рада.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]