Драги основци, будући средњошколци, ви који стојите на првом озбиљнијем раскршћу ваших живота и размишљате куда даље, скрените на тренутак у нашу улицу, разгледајте и размислите о могућностима које вам пружа Средња школа „28. јуни“ у оквиру струке Угоститељство и туризам.
Ријеч је о занимањима која нуде стручно, енергично, занимљиво, исплативо и маштовито путовање кроз средњошколско образовање.
С обзиром на то да су занимања из области угоститељства и кулинарства изузетно тражена на нашим просторима, али и у региону, те да кроз послове из ове бранше можете обезбиједити сигурну егзистенцију за вас и ваше породице, зауставите се на тренутак на нашем перону и размислите о томе да се укрцате баш у вагоне на којима пише Кулинарски техничар или Угоститељски техничар и препустите се раскоши њихових купеа.
КУЛИНАРСКИ ТЕХНИЧАР:
- Припрема све врсте јела;
- Врши избор намирница за припрему јела;
- Одређује начин припреме јела;
- Припрема јела;
- Сервира и декорише;
- Саставља јеловнике;
- Наручује, преузима, складишти и чува намирнице;
- Обавља административне послове у кухињи;
- Предлаже меније за разне свечане оброке… , и још много креативних послова.
УГОСТИТЕЉСКИ ТЕХНИЧАР:
- Дочекује и испраћа госте;
- Брине о квалитетном услуживању гостију;
- Познаје домаћу и интернационалну кухињу;
- Познаје све врсте пића и напитака,
- Познаје начине услуживања;
- Познаје технику припремања барских мјешавина;
- Организује ванредне свечане оброке;
- Учествује у изради менија, јеловника, цјеновника и винских карата
- Брине о асортиману пића, пријему, складиштењу и чувању пића;
- У сталној је комуникацији са гостима…, и још много изазовних и креативних послова.
Додатну популарност занимањима из ове струке дају кулинарске емисије и телевизијски канали који се баве најпознатијим јелима националних кухиња, те кулинарски блогови на популарним друштвеним мрежама. Поред изазова кувања за оне који уживају у сваком залогају, свакако је ту и нови изазов у виду спремања здраве хране за све оне који желе да промијене стил живота и брину о властитом здрављу.
Ученици који су одабрали неко од поменутих занимања практичну наставу обављају у опремљеним кабинетима који задовољавају највише стандарде у области угоститељства гдје им је доступно учење на најсавременијој опреми.
Један дио практичне наставе ученици обављају у привредним субјектима у пословном окружењу.
Ученици се у континуитету укључују у рад на разним пројектима из стручних области, учествују на такмичењима, презентацијама, припремама свечаних оброка…
ЗА ОНЕ КОЈИ ЖЕЛЕ ВИШЕ
У склопу струке у школи ради и стручна секција Слатки залогај кроз коју ученици могу стећи додатна знања из области кулинарства и угоститељства, али и испољити своју креативност и задовољити сфере властитих интересовања.
На вама је, дакле, да одаберете неки од наших вагона у угоститељско туристичкој композицији. Ми ћемо, као и до сада, дати све од себе да уз вашу вољу, жељу и труд на свакој станици овог веома важног животног путовања додамо доста знања и самопоуздања како бисте када завршите школу били стручни, сигурни у себе и своје знање и спремни да у животну мисију кренете са јасном визијом, добро уновчите своје знање у струци и дате властити печат перспективној туристичкој и гастрономској индустрији на нашим просторима.
Актив професора угоститељства и туризма