Одржано поетско вече посвећено Рајку Петрову Ногу

 

На Међународни дан поезије у ЈУ Средњој школи „28. јуни“ одржано је поетско вече посвећено Рајку Петрову Ногу.

Бивши и садашњи ученици ове школе, професори и наши најмлађи суграђани говорили су, рецитовали и пјевали у част поезије и овог великог пјесника, који је преминуо 28. новембра прошле године.

Професор српског језика и књижевности Јадранка Регоје рекла је да се Међународни дан поезије не слави случајно 21. марта, на прољећни дан коме се сви радујемо, јер је и поезија управо таква – млада, лијепа, разиграна.

–  И када поезија исказује тужне емоције, она је дивна, баш као и прољеће – рекла је Регоје.

Према њеним ријечима, актив професора српског језика и књижњевности и библиотекар Данијела Мандић, која је и носилац многих активности везаних за поезију и књижевност, организовали су вече поезије које су посветили Рајку Петровом Ногу, великом савременом пјеснику.

– Ово је начин да се одужимо Рајку, пјеснику са наших простора, који је прославио и српско име и српски језик, поезију и књижевност – рекла је Регоје.

Књижевник из Источног Сарајева Горан Врачар рекао је да је Ного пјесник који је недокучив у својој филозофији, једноставности и пјесмама у којима говори о великим стварима.

 Дивно је што је организовано једно овакво пјесничко вече јер треба чувати спомен на великане наше ријечи – рекао је Врачар.

Лука Ковачевић, ученик другог разреда у овој школи и учесник у програму, истакао је да треба гајити посебне симпатије према Рајку јер, додаје, он није као други пјесници.

– Начин на који је Рајко рецитовао је посебно занимљив. Он би се уживио у пјесму и тако је приближавао слушаоцу. Поред тога, за мене је Рајко посебан писац и због свог херцеговачког поријекла – рекао је Ковачевић.

Михајло Витор, бивши ученик ове школе и један од учесника, рекао је да је Ного његов узор који заслужује дивљење и много више од пјесничке вечери.

–  Ово је наш мали гест и један од начина да се одужимо великом пјеснику – рекао је он.

 

Извор: Катера