Обиљежен Европски дан језика

С циљем промовисања језичке културе, на иницијативу Савјета Европе Европски дан језика обиљежава се 26. септембра. Тим поводом језичко богатство смо промовисали и у нашој школи, јер занимања будућности, између осталог, захтијевају и познавање страних језика, посебно оних који су уско повезани са пословним свијетом.
Познавање језика добро дође и на путовањима, на којима је свакако пожељно, поред енглеског, познавати и неколико ријечи земље у коју путујемо.
Ученици II3 одјељења, са професорицом енглеског језика Аном Савић, Европски дан језика обиљежили су кроз занимљиву презентацију и квиз.
Према ријечима професорице Савић,
ученици су на квизу показали знање, заинтересованост за стицање знања на овај начини и жељу да кроз игру и међусобно надметање науче занимљиве чињенице о језицима.
Језичка разноликост даје нам могућности за узајамно разумијевање и уважавање као и за упознавање других култура. Данас се у свијету говори више од 7000 различитих језика. Најраширенији су: мандарински, енглески, шпански и руски, а међу језицима које говори тек неколицина су, индијски језик Miwok, који говоре тек 4 особе на свијету и Yidiny који у Аустралији говори десетак особа. Постоје и језици код којих је број говорника у сталном опадању, као што је Cayapa који се говори у Еквадору. Папуа Нове Гвинеја биљежи чак 850 различитих језика.