Прољетна школа програмирања – увод у мјесеце посвећене науци

Иза нас су четири недеље рада у Прољетној школи програмирања. Три групе полазника усвојили су сљедећа знања:

  • основе дизајнирања алгоритама,
  • рјешавање компјутерских проблема,
  • основне појмове и начине програмирања у програмском језику C++,
  • рјешавање лаких и средње тешких математичких и логичких проблема користећи C++,
  • практична примјена стечених знања на Arduino програмабилним модулима.

Након завршене обуке предавач/волонтер Душан Перић полазницима је уручио дипломе, а и сам предавач је за издвојено вријеме и посвећеност у раду са основцима награђен поклоном и признањем које му је уручио директор Школе Борис Брајовић.

Прољетна школа програмирања први је пројекат овог типа организован у нашој школи и, према ријечима директора, представља примјер добре праксе, сарадње ученика основних и средњих школа и неки вид припреме за одабир будућег занимања и средње школе. Вјерујемо да ћемо ову праксу примјењивати и у временима која долазе. Због великог броја ученика који су исказали интересовање за програмирање у плану је реализација Љетне школе програмирања за ученике 8. и 9. разреда, као и радионица за ученике 7. разреда.

Предавач/волонтер Душан Перић рекао је да му је било задовољство да учествује у реализацији овако значајног пројекта и да знања пренесе ученицима завршних разреда основних школа, али да истовремено уради нешто корисно за опремање информатичких кабинета и модернизовање наставе.

Према ријечима ментора професорице Милеве Мировић Танић ово је било значајно искуство како за ученике, тако и за професоре. Лијепо је што је иницијатива за пројекат SSD за брзо учење потекла управо од наших ученика и надограђена је кроз школу програмирања и пројекте који нас очекују у мјесецима које смо посветили науци.