Укуси Хатаја на Седмици турске кухиње

Наши ученици и професори присуствовали су Седмици турске кухиње на којој је промовисана кухиња регије Хатај. Ученицима, који су још једном имали прилику да уче о кухињама свијета своје рецепте је представио познати турски кувар Kjamil Agar.
Ријеч је о кухињи која у себи носи трагове на десeтине различитих цивилизација, а ове године фокус је стављен на представљање гастро одрживе производне методе које чине „кухињу без отпада“.
Учесници Седмице турске кухиње били су у прилици да спремају домаћа јела Хатаја користећи састојке са тог поднебља уз примјену традиционалне технике кувања.
Кухиња Хатаја препознатљива је по томе да комбинује висококвалитетно маслиново уље, житарице, махунарке, поврће, воће, аутохтоно биље и зачине са плодног медитеранског тла.
На менију су се овај пут нашли „биберли екмек“ – погача зачињена сосом од црвене паприке; „салата од маслина“, „хумус“, „салата од булгура“ „тепси кебап“, те „кунефе“ – кадаиф десерт са сиром, које ћемо, надамо се, ускоро пробати и у нашој школи.
Поред представљања традиционалних јела, било је ријечи о турским ритуалима обједовања као и пићима која су дио ове традиционалне кухиње.
Координатор Седмице турске кихиње је Министарство културе и туризма Републике Турске, а турска дипломатска представништва широм свијета, такође ће укусе Хатаја представити свјетској гастрономској сцени.