У масовним медијима посљедњих година све су заступљеније емисије које се баве кувањем, а свједоци смо и бројних телевизијских станица које се исључиво баве кулинарским темама. Храна је заједнички језик и јединствено културно искуство па тако и свака земља на свијету има јединствену гастро понуду. Француска, италијанска , кинеска, тајланска и друге кухиње постале су препознатљиве у свијету и неодвојиви су дио туристичке понуде сваке земље. На нама је да учимо и да се усавршавамо како бисмо што боље представили кухињу и укусе овог поднебља, али и да унесемо дашак свјетских укуса у храну коју припремамо. С тим у вези све је веће интересовање за занимање кувар у оквиру којег се ученици усавршавају у прављењу сланих и слатких јела, те њиховом декорисању, комбиновању намирница и њиховој презентацији. Квалитетно стечено знање и искуство нашим ученицима омогућавају да се запосле у угоститељским објектима, а отвара им и могућност да покрену властити бизнис.

 

Кувар је оспособљен да:

  • Припрема, сервира и декорише предјела (хладна и топла), салате, зимнице, супе, готова јела, јела по наруџби, јела са роштиља, јела од рибе, варива, прилоге и основне посластице
  • Саставља јеловник и мени карте
  • Припрема дневне и недјељне планове кухиње
  • Довршава јела пред гостом
  • Набавља намирнице, те утврђује квантитет и квалитет јела
  • Израђује нормативе и калкулације за све врсте јела